De Co-Caring Village, een Sociale Onderneming in wording

Zo ergens in 2017 werd ik op een ochtend wakker met een idee: zo wil ik wonen, zo wil ik werken, dit is wat ik in de wereld wil zetten.


Ik zag het heel duidelijk voor mij. Langzaamaan werd het beeld duidelijker. Het idee mondde uit in een sociale onderneming. Benieuwd?


Ik neem je graag mee in mijn verhaal, in mijn visie voor een duurzame manier van leven in een dorp op het platteland en in de stappen die ik nu zet om deze visie en droom waar te maken.

Het begon met een visie …

Ik wil leven en werken op een plaats in de natuur, met zicht op de paarden, vlak bij een bos, met de mogelijkheid om met de paarden te gaan wandelen, lekker in de natuur, in alle rust. Liefst woon ik daar met mensen rondom me heen, net zoals in een dorp. Elk z’n plekje, maar toch wel weten dat er de gezelligheid is van buren en vooral van gelijkgestemden – met name mensen die zorg willen dragen voor zichzelf, voor andere mensen, de natuur, de dieren, de aarde. Er zijn voor elkaar.

Centraal in het dorp is een ‘retreat centre’. Je kan er verblijven wanneer je je even willen terugtrekken uit de drukte van elke dag. Een plek waar je kan ‘wezen’ (zijn), thuis komen, landen. Een plek waar je onder begeleiding van experten – coachen, therapeuten, artsen – je welzijn in eigen handen neemt. De aanleiding voor dergelijke ‘retreat’ kan verschillende vormen aannemen:

  • Je hebt een burn-out of andere (chronische) ziekte of je hebt een ongeval gehad en hebt rust en re-‘valid’-atie nodig. Je wil je hele zijn op-waard-eren. Op fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel, energetisch of zielsvlak. Re-valid-atie dus in de breedste zin van het woord.
  • Je zit op een keerpunt in je leven en wil tijd nemen om te voelen wat jou zin geeft in je leven en hoe je op je eigen wijze manier in het leven kan staan.
  • Je bent aangekomen in je laatste levensfase (palliatief) en wenst die op een voor jou waarde- en zin-volle manier te beleven, samen met je huisdieren en de mensen om wie je geeft.

… en mondde uit in een sociale onderneming

Dit idee legde ik begin 2019 voor aan het ESF (Europees Sociaal Fonds) en de Vlaamse Overheid die op zoek waren naar transitieprojecten. Na mijn pitch kreeg ik een mail met de melding: “Eigenlijk wil jij een sociale onderneming opzetten. Neem hiervoor best contact op met de Sociale Innovatiefabriek”. Bij hen volgde ik een vijfdaagse opleiding. En de bal ging aan het rollen.

Wat maakt dit dorp zo uniek?

  • Je kan als mens in het retreat centre terecht, samen met je paard of hond of kat zodat jullie er voor mekaar kunnen zijn tijdens het helingsproces. Samen groeien en bloeien.
  • Je kiest de zorg die jij op dat moment het meest nodig hebt, of dat nu op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch, spiritueel of zielsvlak is. Heel wat experten staan voor jou klaar en bieden een multidisciplinaire en holistische aanpak. Hetzij via individuele begeleiding en coaching hetzij in groep door het bijwonen van workshops.
  • Er leven mensen die de zorg voor elkaar, het domein, de natuur, de dieren op zich nemen.
  • De paarden leven in een habitat die zo veel mogelijk aanleunt bij hun natuurlijke en wilde habitat.
  • Een biolandbouwer zorgt voor eigen biogroenten en fruit voor heerlijke maaltijden.
  • We staan in voor onze eigen energievoorziening.
  • Duurzaamheid staat centraal in al wat we ondernemen.
  • … en nog zoveel meer.

Op dit ogenblik bestaat het dorp uit 1 huis, 1 mens, 1 paard en 1 kat. De bedoeling is dat we een echt dorp creëren. Stap voor stap.
Het lanceren van deze website en het opzetten van mijn eigen coachpraktijk zijn de eerste bouwstenen van dit dorp.

Ik kijk ernaar uit om de juiste mensen te ontmoeten die samen met mij dit dorp willen creëren, stap voor stap. Op het juiste moment.

TOP